Wanneer en hoe een visum aanvragen?

Heeft u een vakantie of een zakelijke uitstap gepland naar een bepaald land waarvoor een visumverplichting geldt? In dat geval is een visum aanvragen iets waar u uiteraard zonder twijfel rekening mee zult willen houden. Het aanvragen van een visum kan op verschillende manieren gebeuren. Bovendien dient u er rekening mee te houden dat de regels voor een visum aanvragen sterk afhankelijk kunnen zijn van het land dat u wenst te bezoeken. Ga er ook nooit zomaar vanuit dat de visumregels van een bepaald land door de jaren heen hetzelfde zijn gebleven. In de praktijk is dit immers lang niet altijd het geval, in tegendeel. 

Een visum aanvragen op de luchthaven of niet?

Afhankelijk van het land waar u naar op vakantie gaat is het niet altijd een vereiste om een visum op voorhand aan te vragen. U kunt bij deze landen dan ook gebruik maken van een zogenaamde ‘visa on arrival’. Dit betekent dat het visum wordt verstrekt bij aankomst op de luchthaven. Dit kan interessant lijken omdat u op voorhand geen papierwerk moet doorlopen, maar in de praktijk brengt een visa on arrival toch ook een nadeel met zich mee. De tijd die u op de luchthaven door zult brengen kan hierdoor immers behoorlijk oplopen. Wilt u er dus echt zeker van zijn dat u op de meest comfortabele wijze aankomt in het land van bestemming? Dan is het wellicht toch interessanter om uw visum op voorhand aan te vragen. 

 

Welk visum aanvragen?

 

Er bestaan tegenwoordig tal van verschillende soorten visa. We maken op dit vlak bijvoorbeeld een onderscheid tussen een transitvisum en een toeristenvisum. Een transitvisum is een visum welke zoals de naam reeds laat vermoeden uitsluitend het recht verstrekt om naar een bepaald land te reizen, maar niet om er te verblijven. Belangrijk om rekening mee te houden bij een dergelijk visum is dat ze doorgaans slechts over een zeer beperkte geldigheidsduur beschikt. In de praktijk gaat het hierbij dan ook om slechts enkele uren of dagen. Bovendien dient er veelal ook een op voorhand bepaalde of aangegeven route te worden gevolgd. In het geval van een toeristenvisum beschikt de reiziger zowel over de toestemming om een bepaald land te bezoeken als er te verblijven. Ook hiervoor geldt dat deze toestemming steeds wordt gegeven voor een beperkte periode. Doorgaans gaat het om een termijn van maximum 90 dagen. 

Wat betekent een ‘visavrije’ entree? 

 

De Europese Unie stelt alles in het werk om een visavrije entree voor alle Europese inwoners mogelijk te maken. Dit althans voor wat de landen betreft waarvan de inwoners visumvrij het Schengengebied kunnen betreden. Het is opvallend dat deze zogenaamde visumreciprociteit vaak ter discussie staat tussen de Europese Unie en bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en Australië. In het bijzonder voor Australië geldt dat het land over een ongelofelijk streng grensbeleid beschikt. 

Hoeveel kost een visum aanvragen?

 

Tot slot stellen veel mensen zich de vraag hoeveel de visum kosten nu precies bedragen. De kostprijs die moet worden betaald voor het aanvragen van een visum is altijd afhankelijk van het visum in kwestie. Bovendien worden er vaak ook nog eens verschillende mogelijkheden aangeboden die het prijskaartje kunnen beïnvloeden. Wilt u liever niets aan het toeval overlaten en het aanvragen van uw visum uitbesteden aan een gespecialiseerde partij? Dan spreekt het voor zich dat u ook in dit geval rekening zult moeten houden met een bepaalde meerprijs. U heeft dan echter wel geen enkel omkijken meer naar uw visum aanvragen. 

July 24, 2019 Posted by in Uncategorized

0 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *